Svindel
Svindel kan ramme oss alle. Jo mer du vet om hvordan svindlerne opererer, jo bedre mulighet har du for å beskytte deg selv.
Svindel
Svindel kan ramme oss alle. Jo mer informasjon du har om svindel og ulike svindelmetoder, desto bedre beskyttet er du mot å ikke gå i fella.
Dersom svindlere har fått tilgang til dine verdier eller økonomiske opplysninger, er det om å gjøre å handle raskt og vite hva du skal gjøre.
Det første du bør gjøre er å ta kontakt med oss i banken. Jo raskere du gir oss beskjed, desto raskere kan vi handle og forsøke å forhindre svindelen fra å bli gjennomført.
Det neste du bør gjøre er å prøve å få oversikt over hva som faktisk er på avveie. Sjekk om det mangler penger på kontoen din. Finn ut om det er din BankID som er misbrukt, eller om det er kortopplysningene dine svindlerne har fått tak i. Gjennom en dialog med oss i banken kan vi hjelpe deg med å finne ut av dette.
Når du har fått oversikt over hvilken informasjon som er på avveie må du anmelde forholdet til politiet. Den kan du gjøre på telefon 02800 eller på din lokale politistasjon. Det er lurt å ha med skjermbilder som viser svindelen dersom du har dette tilgjengelig.
Er kortet ditt misbrukt?
Har du mistet kortet ditt eller tror du at andre kan ha fått tak i PIN-koden din? Logg inn i mobil- eller nettbank og sperr kortet ditt umiddelbart. Dersom du allerede har blitt trukket ukjente transaksjoner kan du sende inn reklamasjon.
Råd for å beskytte deg mot svindel
1. Bruk sunn fornuft
2. Pass opp for virkemidlene tillit, frykt eller fristelser
3. Ikke skynd deg
4. Ikke klikk på lenker
5. Alltid logg inn selv
6. Aldri oppgi informasjon om BankID, passord eller konto
7. Sjekk avsenders e-postadresse
8. Svindlere går ofte etter eldre
BankID
BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet. Din BankID er kun din og skal kun brukes av deg. Å bruke noen andre sin BankID er ulovlig.
Ulike typer svindel
Fakturasvindel
Fakturasvindel utnytter vår ønske om å gjøre opp for oss, og svindlerne ender gjerne fakturaene i posten eller via e-post til tusenvis for så å satse på at noen betaler for å bli kvitt problemet. Ofte vil dette være fakturaer for tjenester eller produkter du ikke kjenner til. I realiteten er dette «tilbud» om disse tjenestene / produktene, men de er satt opp slik at de fremstår som fakturaer for noe du allerede har kjøpt. Dersom du betaler denne fakturaen vil det også ofte være slik at du da inngår et medlemskap og vil kunne forvente å få tilsvarende fakturaer fremover.
"Olga-svindel"
Vi kjenner til en utbredt form svindel der svindlerne spesielt ringer eldre kvinner med navn som var populære for 70-80 år siden, som Olga, Ragnhild, Gerd, Anne og Sigrid. (Derav navnet "Olga"-svindel.) Svindlerne oppgir på telefon at du har et forbrukslån som skal utbetales. Hvis du svarer at du ikke har søkt om noe lån sier de at du må kontakte banken fort, slik at lånet ikke blir utbetalt. De tilbyr seg å sette deg over til banken din, men i realiteten er det da en annen svindler. I samtalen blir du lurt til å gi fra deg påloggingsinformasjon til nettbanken og og BankID-en din.
Svindel via telefonsamtale eller SMS
Vi kjenner til flere former for svindel der svindlerne ringer deg eller sender tekstmeldinger for å få tilgang til din datamaskin og/eller få opplyst personopplysninger eller betalingsinformasjon. Det er flere former for slik svindel, der svindlerne kan utgi seg for å være fra banken, en eller annen form for kundeservice eller en supporttjeneste som sier det er noe feil med din datamaskin. Noen ganger kan de også benytte «norske numre» og kan ofte fremstå som svært troverdige.
Svindel relatert til levering av pakker
Folk er vant til at det er kostnader forbundet med å sende ting i posten. Men mange har ikke fullstendig kontroll på hvordan dette håndteres i forbindelse med for eksempel netthandel, eller regelverket som gjelder for toll ved bestilling av varer fra utlandet. Denne forvirringen vet svindlere å utnytte. En svært utbredt metode har derfor blitt å sende falske meldinger, enten på e-post eller SMS, som utgir seg for å være fra post- og logistikkforetak som Posten eller PostNord. Det vanligste er at man får vite at man har en pakke på vei, men at denne er holdt igjen til man har betalt utestående porto eller avgifter. Dette må man betale på en nettside som er lenket til fra meldingen. Slik lurer svindlerne til seg penger eller bankkortinformasjon fra ofrene.
Skattemeldingen
Hvert år går Skatteetaten ut og advarer mot svindel i form av e-poster som utgir seg for å være sendt av dem. Disse e-postene kommer gjerne rundt samme tid som skattemeldingen, eller litt senere på året når folk får igjen på skatten. Selve e-postene pleier å lokke med at mottakeren har fått igjen på skatten, og må inn på «Skatteetatens» nettside via en lenke i e-posten for å få det utbetalt.
Har du blitt svindlet?
Ta kontakt med banken så raskt som mulig på telefon 74 08 63 00.