Spare til barn
Start sparing og gi en hyggelig gave som vokser med barnet.
Skal man spare i barnets navn eller på seg selv?
Det er mange spørsmål som kommer opp når kundene ønsker å starte sparing til barna sine. Hvis man sparer i barnets navn - kan jo det risikere i at barnet får mindre stipend fra staten, når den tid kommer. Overformynderiet kan også komme inn hvis beløpet på barnets konto overstiger 2G (pr 2020, grunnbeløpet i folketrygden). Det er altså mye å tenke over - men uansett, start i det små, det er det aller viktigste.
Vi anbefaler å spare i foreldrenes navn, men opprette egen konto merket barnets navn. Lag en månedlig overføring med fast sum, etter f.eks lønningsdag. Er dere heldige å kan spare barnetrygden er dette også et veldig godt tips vi anbefaler.
Spare på konto eller fond?
Langsiktig sparing (3 år eller mer) til barn bør man spare i fond, fordi det gir en høyere avkastning enn å spare i bank.
Vi har dyktige rådgivere som kan gi gode råd for sparing til barn eller barnebarn.
3 tips til sparing til barn
- Sett hele eller deler av barnetrygden til sparing
- Langsiktig sparing bør spares i fond
- Lag en månedlig spareavtale i fond
Arv til barn eller barnebarn
Mange ønsker å gi barn/barnebarn forskudd på arv/gave. Her anbefaler vi at du setter deg i de ulike problemstillingene. Vi i lokalbanken har dyktige rådgivere som gjerne bistår med rådgivning.Hva skjer med sparingen når barnet fyller 18 år?
Ved fylte 18 år, blir foreldre/verger slettet som disponenter på barnets kontoer/fond. Hvis foreldre skal fortsette å være disponenter så må dette legges opp på nytt etter samtykke fra den som er fylt 18.
Har foreldrene spart i barnets navn, så tilhører midlene barnet. Hvis for eksempel fond skal innløses før barnet er 18 år så skal pengene fra salget gå til barnets bankkonto. Så det er ikke anledning til å først gi en gave til barnet (spare i barnets navn), for så å «trekke tilbake» gaven og ta pengene selv.
Så generelt så bør foreldre tenke seg godt om før de sparer i barnets navn og ikke sitt eget.