Flytte sammen for første gang? Husk dette!
Å flytte sammen med kjæresten markerer en stor milepæl, men det kan også by på utfordringer – spesielt økonomiske. For å sikre en god start på samboerskapet er det viktig å være godt forberedt, og her spiller økonomi og planlegging en avgjørende rolle. Her er alt du bør vite for å unngå økonomiske fallgruver.
🤗Økonomisk åpenhet fra start
Før dere flytter sammen, bør dere ha ærlige samtaler om økonomi. Del informasjon om inntekter, gjeld, og utgifter. Hvor mye tjener dere hver, og hvilke faste kostnader har dere? Åpenhet rundt økonomi er viktig for å unngå konflikter senere.
Lag et felles budsjett for å fordele utgifter som husleie, mat, strøm og internett. Om dere har ulike inntekter, kan dere bli enige om en prosentvis fordeling. Et realistisk budsjett gir dere bedre kontroll og oversikt.
🧾Samboerkontrakt – en nødvendighet
En samboerkontrakt er et juridisk dokument som beskytter begge parter. Det er spesielt viktig dersom dere kjøper eiendom eller andre dyre eiendeler sammen. Kontrakten bør klargjøre hvem som eier hva, hvordan utgifter fordeles, og hva som skjer ved et eventuelt brudd.
Eksempelvis kan det være lurt å spesifisere hvem som eier hvor mye av boligen og hvordan eventuelt overskudd fra et salg skal fordeles.
Vi i Aasen Sparebank samarbeider med Justify, som gjør det enkelt å få på plass juridiske dokumenter for våre kunder.
Les mer om samboerkontrakt her
💰Spar opp en økonomisk buffer
Uforutsette utgifter kan oppstå, og derfor er det lurt å ha en felles bufferkonto. Bufferkontoen kan brukes til alt fra uforutsette reparasjoner til å dekke utgifter dersom en av dere mister inntekt. En anbefalt buffer er minst tre måneders faste utgifter.
Banken kan hjelpe dere med å opprette en sparekonto som gir god rente. Ved å sette av et fast beløp hver måned, kan dere bygge opp en økonomisk trygghet som gir forutsigbarhet og mindre stress.
💸Felles konto for felles utgifter
For å forenkle hverdagen kan det være lurt å opprette en felles konto hvor begge setter inn et fast beløp hver måned. Denne kontoen kan brukes til husleie, strøm, mat og andre fellesutgifter. Husk å bli enige om hvor mye hver av dere skal bidra med, og hvordan dere skal håndtere uforutsette kostnader.
Vi kan tilby gode løsninger for felles konti, med muligheter for automatiske trekk og oversikt over utgifter. Dette bidrar til å unngå misforståelser og gjør det enklere å holde orden.
🛋️Eiendeler og eierskap
Det er lett å tenke at alt dere kjøper sammen automatisk eies 50/50, men slik er det ikke alltid. Har den ene parten investert mer i bolig eller innbo, bør dette reflekteres i en samboerkontrakt.
Dokumenter hvem som har betalt hva, enten det gjelder innskudd i bolig, kjøp av bil eller kostbart inventar. Dette kan forhindre konflikter dersom forholdet tar slutt.
💚Forsikringer som sikrer begge
Som samboere er det viktig å ha forsikringer som beskytter begge. Sjekk at dere har innboforsikring, og vurder livsforsikring dersom dere har felles lån eller store forpliktelser. En god forsikringsdekning gir trygghet og bidrar til å redusere den økonomiske risikoen ved uforutsette hendelser.
Frende ung
Frende ung er en skreddersydd forsikringspakke for deg mellom 18 og 30 år, som sørger for at både du og eiendelene dine er godt dekket.
Les mer om Frende ung🧑❤️👩Trygghet og samarbeid
Å flytte sammen for første gang er en spennende og utfordrende tid. Ved å ha tydelig kommunikasjon, planlegge økonomien, opprette en samboerkontrakt og sikre dere med forsikringer og bufferkonto, legger dere grunnlaget for en best mulig start på samboerskapet.
Ta kontakt med oss i Aasen Sparebank
Vi er her for deg - i gode og andre dager

Førstegangskjøper av bil? Slik gjør du et smart valg.
Å kjøpe sin første bil handler om mer enn bare modell og farge. Det handler om økonomi, forsikring og trygghet. Her får du oversikten du trenger for å ta kloke valg – og unngå dyre overraskelser.

Reiseforsikring eller helsetrygdkort på sommerferie?
Ifølge Virke skal over halvparten av oss på sommerferie til utlandet i år. For at du skal ta ferie med lave skuldre, er det en “no-brainer” å sørge for å ha en skikkelig reiseforsikring. Reiser du til et EØS-land, kan du også bruke Helsetrygdkortet, som er gratis. Men husk at Helsetrygdkortet ikke dekker like mye som en god reiseforsikring.

Unngå disse ferietabbene!
Skal du ut og reise i sommer? Halve reisen er gode forberedelser. Følg disse rådene, så vil du sannsynligvis ha en ferie med lave skuldre.

Vipps! Så enkelt er det å dra på ferietur sammen
Vipps Oppgjør er et genialt lite verktøy laget for en veldig ekte situasjon: flere personer drar på tur sammen og betaler for forskjellige ting underveis. Før ble det mange skjermbilder, delte notater, krøllete kvitteringer fra baklomma og vage huskelister. Nå holder det med ett sted oppgjørsfunksjonen i Vipps.